dåliga nyheter..
Jag kände verkligen på mig idag att något va fel, usch bara det inte är allvarligt.. Jag skriver mer sen när jag vet
<3
Collie Eye Anomaly (CEA)
heej!
sökte på CEA å hittade de här på sheltieklubbens hemsida... står typ vad det är å sådär... hoppas att det går bra med lilla valpen!
Collie Eye Anomaly (CEA) är en ögonsjukdom som upptäcktes på 1950-talet och som fick namn efter de ras där den först påvisades. CEA finns i hög frekvens hos collie och sheltie i Sverige och andra länder och förekommer även hos andra raser.
Flera olika delsymtom ingår i CEA. De indelas i primära och sekundära. Primära symtom är CRD (ChorioRetinal Dysplasia) och colobom. Sekundära (följd-) symtom är blödning och/eller näthinneavlossning.
CRD är en missbildning i åderhinnan (choroidea) och näthinnan. Diagnosen CRD ställs bäst vid ögonlysning av unga valpar. En undersökning före 8-10 veckors ålder ger besked om huruvida en hund har CRD eller inte. Förändringen syns bättre ju yngre valpen är. Senare kan förändringen döljas bakom det blänkande skikt som gör att hundars ögon skimrar i mörker. CRD anses inte påverka synen.
Colobom är en grop i eller bredvid synnerven. Den uppstår under ögats tidiga tillväxt. Storleken kan variera både i sidled och på djupet. Ett stort colobom kan bilda ett ärtstort bråck på ögat. Vid ögonlysning av små valpar kan man ofta, men inte alltid, upptäcka colobom. Synnerven kan ändra utseende under uppväxten, både till det sämre och till det bättre. Därför rekommenderas att åtminstone avelsdjur undersöks som vuxna före sin första parning.
Colobom anses orsaka blödning och/eller avlossning av näthinnan. En mindre avlossning kan gå tillbaka och normaliseras. Total näthinneavlossning och omfattande blödning leder till blindhet.
CEA är ärftlig. Tidigare ansågs det allmänt att CEA följde en enkel autosomal arvsgång men en undersökning gjord av mig, Nils Wallin Håkanson och Åke Hedhammar tyder på att en polygen arvsgång är mer sannolik. Vi visade även att antalet valpar påverkas om en förälder har colobom. Kullmedeltalet sjunker då från 5 till 4 valpar hos collie.
Rekommendation: Alla valpar bör undersökas avseende CEA före leverans, senast vid 10 veckors ålder. Avelsdjur bör även undersökas avseende colobom som vuxna. Hundar med colobom bör inte användas i avel. Hundar med CRD är fullgoda sällskapsdjur men CRD påverkar avelsvärdet negativt.
Berit Wallin Håkanson
Ögonmottagningen vid Regiondjursjukhuset Strömsholm